Informacje

II Konkurs Polskich Win Jasło 2015 (zapowiedź)

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy wraz ze wsparciem merytorycznym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich organizuje w Jaśle II Konkurs Polskich Win. Konkurs odbędzie się w dniach 23-24 sierpnia, a ogłoszenie wyników i wręczenie medali 29 sierpnia podczas X Międzynarodowych Dni Wina. Organizatorzy mają nadzieję na liczny udział polskich producentów wina.

Konkurs Polskich Win w Jaśle organizowany jest po raz drugi. W roku ubiegłym zgłoszono około 70 win z całej Polski. Jury konkursowe przyznało łącznie 33 medale, w tym 7 złotych, 12 srebrnych i 14 brązowych. Gran Prix I Konkursu Polskich Win Jasło 2014 za największą liczbę otrzymanych punktów ze wszystkich zgłoszonych próbek przyznano Winnicy Dwie Granice za wino likierowe.

Ocenie konkursowej poddawane są wyłącznie polskie wina zgłoszone przez polskich producentów.

W skład Jury Konkursowego wchodzą uznani degustatorzy posiadający profesjonalne przygotowanie do oceny wina, sommelierzy i eksperci winiarscy niezwiązani z winiarzami biorącymi udział w Konkursie. Degustacja próbek wina jest przeprowadzona „w ciemno” w pięciu kategoriach: wino białe, różowe, czerwone, musujące oraz słodkie. Takie profesjonalne i bezstronne porównanie win oraz wyłonienie i wyróżnienie najlepszych jest, zdaniem organizatorów, impulsem i zachętą do podnoszenia poziomu jakościowego produkowanych w Polsce win. Wina oceniane są zgodnie z 100-punktową skalą oceny przyjętą przez OIV-UIOE (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Union Internationale des Oenologues).

Na podstawie uzyskanych ocen przyznawane są medale dla win: złoty (ocena powyżej 85 punktów), srebrny (82-84 punkty) i brązowy (80-81 punktów). Nagrodzone medalami wina prezentowane będą na stoisku stowarzyszenia podczas Dni Wina, gdzie możliwa będzie również ich bezpłatna degustacja. Wtedy też odbędzie się uroczysta gala wręczenia pamiątkowych dyplomów dla najlepszych win i ich producentów.

Siłą jasielskiego konkursu win jest doskonały skład panelu jurorskiego. W tej edycji, podobnie jak w roku ubiegłym, zasiądą znani i utytułowani sommelierzy, członkowie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich: Piotr Kamecki, Adam Pawłowski, Andrzej Strzelczyk, Paweł Demianiuk oraz Kamil Wojtasiak. Obradom przewodniczył będzie koordynator merytoryczny Konkursu Tomasz Kolecki Majewicz.

Organizator Konkursu: Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy – www.winiarzejaslo.pl
Patronat merytoryczny: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich – www.sommelierzy.pl
Patronat honorowy: Burmistrz Miasta Jasła
Przewodniczący Jury i koordynator merytoryczny: Tomasz Kolecki Majewicz
Patronat medialny: Magazyn WINO. Przegląd Gastronomiczny
Partnerem Konkursu jest Miasto Jasło.

Jury II Konkursu Polskich Win Jasło 2015 – skład i profile

Tomasz Kolecki – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów w 2007 – 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013). Certified CMS oraz Adavanced WSET. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Arbiter m.in. na Mistrzostw Polski Sommelierów, finału światowego Coupe Georges Baptiste, ITQI (Bruksela) i IWSC (Londyn). Jest także felietonistą Pulsu Biznesu, autorem wielu kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator. Ekspert i doradca portalu Winezja.pl oraz sieci sklepów Biedronka.

Piotr Kamecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów w Reims 1998, finalista Mistrzostw Świata Sommelierów w Montrealu 2000, członek Komisji Dydaktycznej Światowego Związku Sommelierów (ASI), doradca Funduszu Ipopema Fine Wine, Prezes Wine Taste, członek zarządu w Winkolekcja, juror Mistrzostw Świata i Mistrzostw Europy Sommelierów

Adam Pawłowski – jako pierwszy Polak w historii, zdobył tytuł Master Sommelier, od 4 lat jako head sommelier zarządza zespołem sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej 2 gwiazdkami Michelin, odpowiedzialny za kartę win liczącą ok. 600 pozycji, która co roku znajduje się w czołówce najlepszych kart win Wielkiej Brytanii. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.

Andrzej Strzelczyk – sommelier w 5-gwiazdkowym hotelu Le Régina w Warszawie, wielokrotny medalista mistrzostw Polski sommelierów (2010, 2015 – II miejsce, 2008, 2009, 2011 – III miejsce, 2012), mistrz Polski Sommelierów 2012 i 2013, ukończył z wyróżnieniem trzeci poziom międzynarodowego kursu Wine and Spirit Education Trust (WSET), w jury: Coupe Georges Baptiste, International Wine and Spirits Competition oraz EnoExpo, w 2012 roku rozpoczął naukę w Weinakademie Österreich w Rust, doradca sieci sklepów Żabka i Freshmarket w zakresie wina

Paweł Demianiuk – Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów 2011, oraz zdobywca III miejsca w 2012 i 2015 roku. Srebrny medalista konkursu Gagennau Young Sommelier. Sommelier restauracji ThaiThai, autor karty win nagradzonej przez magazyn Wine Spectator

Kamil Wojtasiak – Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ukończył kurs WSET Advanced. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach (m.in w Le Régina i Tamka43), obecnie związany jako sommelier z Butchery& Wine. Vice Mistrz Polski Sommelierów 2013. Grand Prix Magazynu Wino – autor najlepszej restauracyjnej karty win 2014. Miedzynarodowy Mistrz Sommelierów Litwy 2014.

(Organizatorzy)

SŁOWA KLUCZOWE