Kultura | rozrywka | edukacja

Rozstrzygnięto etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności

W piątek, 24 listopada, w siedmiu okręgach całej Polski rozstrzygnięty został etap okręgowy XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Gospodarzem rozgrywek w okręgu katowickim, skupiającym szkoły ze Śląska, Małopolski i części Podkarpacia, był już po raz czwarty, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle.

Fot. © archiwum Szkoły

We współzawodnictwie wzięli udział reprezentanci Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespołu Szkół w Dobczycach i Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Myślenicach. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle godnie reprezentowali uczniowie Technikum kształcący się w zawodzie technika technologii żywności: Barbara Ulaszek z klasy 3 oraz Karolina Brzęczek, Anna Opiela, Paulina Piątkowska i Seweryn Białoń z klasy 4. W ich przygotowanie do udziału w olimpiadzie zaangażowane były: Urszula Ochała, Teresa Szczudło i Lidia Gicala.

Uczestnicy mieli już za sobą eliminacje wstępne, teraz walczyli o awans do ogólnopolskiego finału, który odbędzie się w marcu 2018 r. w Poznaniu. Stawką tego ostatniego etapu olimpiady jest zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz indeks na kierunki spożywcze wybranej uczelni w Polsce.

Pracom Komisji Oceniającej przewodniczył dr inż. Artur Szwengiel, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uczelni, która wraz z poznańskim Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego, jest organizatorem Olimpiady. Rozgrywki obserwowała też Małgorzata Piątkowska, wizytator z Kuratorium Oświaty w Rzeszowie.

Olimpiada rozegrana została w dwóch etapach. Pierwszym z nich był test, który pozwolił wyłonić finałową piątkę, ta zaś zaprezentowała swoją wiedzę podczas części ustnej, odpowiadając na wylosowane pytania.

W wyniku tej rywalizacji wyłonieni zostali zwycięzcy etapu okręgowego XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności:
I miejsce: Seweryn Białoń z ZSUiS w Jaśle
II miejsce: Maria Morus z ZSP w Myślenicach, Grzegorz Pastuszak z ZSPS w Krakowie
III miejsce: Natalia Pindel z ZSP w Myślenicach
V miejsce: Katarzyna Suder z ZS w Dobczycach

Nagrody oraz pamiątkowe dyplomy i upominki wszystkim uczestnikom wręczyli: Artur Szwengiel i dyrektor ZSUiS Renata Skórka.

W trakcie konkursu uczniowie wykazali się szeroką wiedzą z zakresu towaroznawstwa, przetwórstwa i analizy produktów spożywczych, a także znajomością zagadnień ekonomicznych, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim uczestnikom, a szczególnie jego zwycięzcom, osiągniętych wyników. Słowa uznania kierujemy też do nauczycieli, którzy swoją wiedzą i zaangażowaniem wspierali swoich podopiecznych podczas przygotowań do udziału w olimpiadzie.

(ZSUiS w Jaśle)

SŁOWA KLUCZOWE