Kultura | rozrywka | edukacja

ZSUiS Wicemistrzem Polski w cukiernictwie!

Drużyna młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS odniosła wspaniały sukces. Podczas IX Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, nad którym honorowy patronat objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej, uczniowie technikum kształcący się w zawodzie technik technologii żywności – Bartłomiej Smoleń i Maksymilian Czechowicz, wywalczyli II miejsce i tytuł Wicemistrzów Polski.

Finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych rozegrany został 20.02., w Warszawie, w trakcie największych w Polsce targów cukierniczych EXPO SWEET 2019. Wzięło w nim udział 12 dwuosobowych zespołów, które pomyślnie przeszły eliminacje wstępne i spośród drużyn z kilkudziesięciu szkół z całej Polski kształcących w zawodach branży cukierniczej, zostały najwyżej ocenione przez jury. Mistrzowskie rozgrywki poprowadził sławny Maestro Czekolady E. Wedel – Janusz Profus.

Zadanie konkursowe było dla młodych cukierników prawdziwym testem kreatywności, umiejętności i cukierniczego kunsztu, ale również opanowania. W wyznaczonym na wykonanie zadania czasie (zaledwie 2,5 godziny) należało wykonać 2 torty, których dekoracje miały nawiązywać do tematu tegorocznego turnieju: „Leonardo da Vinci – malarz czy inżynier”. Pracy zawodników oraz jej efektom bacznie przyglądało się konkursowe jury – znani w Polsce, i nie tylko, mistrzowie branży cukierniczej pod przewodnictwem Mistrza Świata w cukiernictwie – Tomasza Dekera. Ich ocenie podlegała organizacja pracy wraz z fachowością i precyzją wykonania, sposób udekorowania i zaprezentowania tortu oraz jego walory smakowe.

Przygotowany przez naszych reprezentantów tort stanowił niezwykle subtelne połączenie smaku migdałowo-pomarańczowego biszkopta z nutą pistacji i posmakiem galaretki z czarnej porzeczki i czarnego bzu, zestawione z czekoladowym musem i orzechową kruszonką. Elementy dekoracyjne użyte do aranżacji toru inspirowane były jednym z najsłynniejszych rysunków Leonarda da Vinci – człowiekiem witruwiańskim oraz konstruktorskimi pracami Mistrza. Wszystkie detale były wykonane z masy cukrowej i malowane ręcznie różnorodnymi technikami. Niebanalna ekspozycja tortu, który został zaprezentowany na płótnie malarskim oprawionym w ozdobną ramę, dopełniła całości.

Bartek i Maks wykazali się niezwykłą kreatywnością, znajomością nowatorskich technik zdobniczych i szeroko rozumianym profesjonalizmem. Efekt końcowy ich pracy zyskał podziw widzów i uznanie jurorów, czego dowodem jest uzyskany wynik – Wicemistrzostwo Polski. Prócz tego zaszczytnego tytułu uczniowie zdobyli srebrne medale, zestawy profesjonalnych półproduktów cukierniczych i drobnego sprzętu oraz albumowe wydawnictwa fachowe. Nagrodą dla szkoły był puchar, czek o wartości 5000 zł na doposażenie pracowni cukierniczej oraz zestaw profesjonalnych półproduktów cukierniczych i drobnego sprzętu.

Rywalizacja między zespołami była bardzo zacięta i przebiegała na prawdziwie mistrzowskim poziomie. Stres związany ze startem w finale tak prestiżowego turnieju potęgowany był przez presję czasu i świadomość oceny przez uznanych mistrzów cukierniczego fachu, mimo to nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania. Nie bez znaczenia było dla nich wsparcie grupy szkolnych koleżanek i kolegów, którzy w historycznych strojach nawiązujących do epoki Leonarda da Vinci, niestrudzenie im kibicowali. Warto nadmienić, że stroje te wykonali uczniowie technikum przemysłu mody w szkolnych pracowniach odzieżowych.

Udział w Mistrzostwach był dla wszystkich uczestników, a w szczególności dla Bartka i Maksa, niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem. Było to również nowe, inspirujące doświadczenie, które, w co mocno wierzymy, będzie motywować młodzież do dalszego rozwijania swoich pasji.

Uzyskany w konkursie wynik to sukces zarówno uczniów, jak i ich opiekunów zaangażowanych w przygotowania do startu w turnieju – Justyny Cyran i współpracującej z ZSUiS Elżbiety Jareckiej z pracowni cukierniczej Torcikowo w Jaśle. Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

(ZSUiS w Jaśle)

SŁOWA KLUCZOWE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.