Kultura | rozrywka | edukacja

Sławomir Setlak z ZSUiS wśród najlepszych cukierników w Polsce

We Wrocławiu rozegrany został (13-15.04) XX Jubileuszowy Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Wśród najlepszych uczniów kształcących się w zawodzie cukiernika, którzy z całej Polski przybyli na ten prestiżowy konkurs, nie zabrakło też reprezentanta z Jasła. Sławomir Setlak z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych godnie reprezentował naszą szkołę, miasto i województwo zdobywając w nim tytuł finalisty.

Fot. © archiwum Szkoły
Fot. © archiwum Szkoły

Turniej ten jest prawdziwym festiwalem młodych cukierników, a jego rangę podnosi fakt, że honorowy patronat nad nim objął Minister Edukacji Narodowej a także Wojewoda Dolnośląski oraz Marszałek Województwa Dolnośląskiego. Do udziału w nim zakwalifikowano 25-ciu uczniów z 13-tu województw, którzy w Turniejach Wojewódzkich okazali się najlepsi.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Turnieju stał się Wrocław – Europejska Stolica Kultury 2016. Przebiegał on w dwóch etapach. Pierwszego dnia uczniowie rozwiązywali test wiedzy teoretycznej, zaś drugi dzień rozgrywek upłynął w atmosferze rywalizacji w praktycznych umiejętnościach cukierniczych. Zadaniem uczestników było przygotowanie tortu i figurek marcepanowych odnoszących się do tematyki konkursu, a także ciastek bankietowych i elementu dekoracyjnego z karmelu lub czekolady.

Prace naszego reprezentanta odznaczały się precyzją wykonania i dbałością o estetykę wykonania. Przygotowany przez niego tort z marcepanowymi zdobieniami, a także dekoracja z czekolady miały formę wianka z dolnośląskiego stroju regionalnego, natomiast figurki marcepanowe przedstawiały tarczę zegara z wieży ratuszowej, wrocławskiego krasnala, kościół św. Marcina oraz Most Młyński.

Konkursowe współzawodnictwo stało na wysokim, iście mistrzowskim poziomie. Uczniowie wykazali się dużą kreatywnością i profesjonalizmem, umiejętnie wykorzystywali różnorodne tworzywa cukiernicze i wiele nowoczesnych technik dekorowania. Nie dziwi więc, że każdy z dużym niepokojem oczekiwał na werdykt konkursowego jury, tym bardziej, że stawka była wysoka – oprócz atrakcyjnych nagród rzeczowych było nią przede wszystkim zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego dla laureatów i finalistów Turnieju.

Uroczystość ogłoszenia wyników i rozdania nagród odbyła się 15 kwietnia w zabytkowych salach ratusza wrocławskiego. Przybyli na nią szczególni goście, wśród nich: Beata Pawłowicz – Dolnośląski Kurator Oświaty, Zbigniew Ładziński – Prezes Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej, Stanisław Kibało – Starszy Cechu.

W czasie trwania tego niezwykłego wydarzenia zaprezentowano również wszystkie konkursowe prace młodych cukierników, by zgromadzeni na uroczystości goście mogli podziwiać kunszt przyszłych mistrzów cukiernictwa. Na zakończenie tych pełnych wrażeń dni, organizatorzy przewidzieli niezwykłą niespodziankę, którą okazał się wspaniały, ogromnych rozmiarów, jubileuszowy tort.

Udział w Turnieju był dla wszystkich wspaniałym doświadczeniem. To doskonała forma promocji zawodu, a dla młodzieży – okazja doskonalenia umiejętności praktycznych, rozwijania zdolności i zawodowych pasji.

Sławkowi, a także przygotowującym go do konkursu nauczycielkom: mgr inż. Ewie Zawilińskiej oraz mgr Justynie Cyran serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych wspaniałych sukcesów!

(ZSUiS w Jaśle)

SŁOWA KLUCZOWE