Informacje

Wiedza zdobyta, dyplomy rozdane

28 osób ukończyło roczne Studium Praktycznego Winiarstwa 2016 i uzyskało dyplom Podkarpackiej Akademii Wina. – To był bardzo udany rok – podsumowali zgodnie akademicy, wykładowcy i organizatorzy.

Fot. © materiały prasowe Fundacji

Przez cały miniony rok blisko trzydziestoosobowa grupa słuchaczy PAW spotykała się regularnie co dwa tygodnie, by w ramach weekendowych zajęć zdobywać potrzebną wiedzę winiarską. Zgodnie z założeniami roczne Studium opiera edukację winiarzy o zajęcia praktyczne zarówno w winnicy, jak i w przetwórni. Wiedza teoretyczna jest również bardzo potrzebna, o czym nie zapominają organizatorzy szkoleń, przykładają jednak ogromną wagę do tego, by w każdej z dziedzin prowadzili je najlepsi w Polsce fachowcy-praktycy.

Prowadzone przez nas roczne Studium Praktycznego Winiarstwa jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku – mówi Roman Myśliwiec, założyciel Fundacji Galicja Vitis, inicjator uruchomienia Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. – Pomysł chwycił i chętnych do nauki nie brakuje. Kiedyś często szkoląc podróżowałem po Polsce, dzisiaj przyszli winiarze przyjeżdżają do Jasła. Zanosi się na to, że Podkarpacka Akademia Wina zaistnieje na stałe i będzie służyć przyszłym winiarzom, a Jasło zyska na promocji. Bardzo mnie to cieszy.

Studium Praktycznego Winiarstwa, to jedyny dziś dostępny w Polsce program edukacyjny, który obejmuje tak szeroki zakres praktycznej wiedzy na temat uprawy winorośli, produkcji wina, a także prowadzenia komercyjnego gospodarstwa winiarskiego w polskich warunkach – podkreśla Wojciech Bosak, członek Rady Fundacji Galicja Vitis. – Jest to o tyle istotne, że obecnie coraz więcej osób w naszym kraju decyduje się na posadzenie winnicy z myślą o przyszłej profesjonalnej działalności winiarskiej i enoturystycznej, tacy też ludzie stanowią dużą część uczestników naszego Studium. Porcja teorii i praktyki, jaką daje taki jednoroczny kurs na pewno nie uczyni z nich od razu wybitnych winiarzy, pozwoli im jednak podjąć szereg właściwych decyzji związanych z rozpoczęciem takiej działalności, jak wybór lokalizacji winnicy i odmian winorośli, określenie profilu produkcji i skali działalności, etc. Błędy w tym zakresie są dziś jedną z największych bolączek polskiego winiarstwa.

Na egzaminie dyplomowym akademicy musieli zaprezentować zrobione przez siebie wino oraz zdać teoretyczny egzamin testowy.

Winne klimaty

Partnerem Podkarpackiej Akademii Wina jest miasto Jasło, nazywane często stolicą polskiego winiarstwa. Od kilku lat miasto opiera swoją strategię wizerunkową na w(inny)ch klimatach.

W ciągu minionego roku burmistrz Jasła Ryszard Pabian regularnie spotykał się z akademikami, a także miał okazję pracować z nimi podczas zajęć praktycznych w winnicy. – Nawet ci, którzy już mają swoje winnice stwierdzali, że dowiedzieli się bardzo dużo nowych rzeczy o tym jak ją prowadzić, jakie błędy popełniali do tej pory i co robić, by produkowane przez nich wino uzyskiwało właściwą jakość – mówi burmistrz Jasła Ryszard Pabian. – Mam nadzieję, że współpraca miasta z Podkarpacką Akademią Wina będzie się dalej rozwijać. Po raz kolejny jestem mile zaskoczony tym, że kursanci Akademii przyjeżdżają do Jasła z całej Polski, to istotne raz dla naszego winiarstwa, dwa dla miasta, bo mamy okazje pokazać się szerokiej rzeszy przyjezdnych. Jestem również wdzięczny kursantom za to, że brali udział w sadzeniu naszej miejskiej winnicy – dodaje burmistrz.

Włodarz miasta uczestniczył także w uroczystym rozdaniu dyplomów absolwentom PAW.

Rozlewamy wino

Jak prawidłowo otworzyć butelkę z winem, jak ją trzymać i jak zgodnie ze sztuką nalać wino do kieliszków – to tylko niektóre zagadnienia, jakie słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina poznali w ramach ostatniego zjazdu rocznego Studium Praktycznego Winiarstwa 2016.

Praktyka sommelierska w gospodarstwie enoturystycznym i przy promocji wina – to tematyka 20., ostatniego zjazdu Studium Praktycznego Winiarstwa 2016. Zajęcia prowadziła Monika Bielka-Vescovi. Prowadząca uczyła słuchaczy PAW profesjonalnego serwisu wina, omówiła zasady doboru win do potraw, uwzględniając przy tym specyfikę polskich win i polskiej kuchni oraz jak przygotować i prowadzić degustację dla publiczności. To ważne tematy dla winiarzy, szczególnie jeśli zamierzają organizować w swoich gospodarstwach degustacje win.

Lada dzień startuje SPW 2017

W przyszłym tygodniu rozpoczynają się zajęcia kolejnego, trzeciego już rocznika Studium Praktycznego Winiarstwa. Tradycyjnie już liczba chętnych przewyższa znacznie limit miejsc wynikający ze specyfiki zajęć praktycznych w winnicy i przetwórni.

Zainteresowanie naszą ofertą z roku na rok jest coraz większe. Jak widać, to co robimy jest potrzebne i doceniane przez naszych kursantów – podkreśla Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis. – Jednocześnie mobilizuje nas do ciągłego doskonalenia naszej oferty. Korzystając z doświadczeń z poprzednich roczników korygujemy program szkoleń dbając o ich jak najwyższy poziom. Planujemy także wprowadzenie szkoleń dla grup zaawansowanych, które będą rozwinięciem omawianej teraz na naszych zajęciach tematyki.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Zajęcia teoretyczne odbywają się w przepięknym, zabytkowym Pałacu Sroczyńskich w Jaśle, gdzie od lat swoją siedzibę ma Medyczno – Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Jedna trzecia zajęć to praktyki, które odbywają się w winnicy, profesjonalnej przetwórni oraz w laboratorium Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Słuchacze PAW uczestniczą także w studyjnych wyjazdach szkoleniowych, zarówno krajowych jak i zagranicznych.

(Fundacja Galicja Vitis)

SŁOWA KLUCZOWE