Kultura | rozrywka | edukacja

Uczennice ZSUiS finalistkami Olimpiady Wiedzy o Żywności 2019

XXI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności już za nami. Z grona ponad 800 uczestników z 45 szkół z całej Polski, do udziału w etapie centralnym zakwalifikowało się 45 uczniów z 25 szkół. Byli to ci spośród startujących, którzy podczas eliminacji szkolnych i okręgowych wykazali się największą wiedzą z branży przetwórczej, analitycznej i ekonomicznej. W tym doborowym towarzystwie, również w tym roku, nie zabrakło reprezentantek jasielskiego ZSUiS. Uczennice technikum kształcące się w zawodzie technik technologii żywności – Katarzyna Piróg i Barbara Ulaszek zdobyły tytuły finalistek Olimpiady Wiedzy o Żywności 2019.

Finał konkursu, którego organizatorem jest poznański Uniwersytet Przyrodniczy i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, odbył się w dniach 14 – 15. 03. w Poznaniu. Przebiegał on w dwóch etapach. W pierwszym dniu turnieju uczestnicy rozwiązywali zadania testowe, natomiast drugi dzień rozgrywek upłynął pod znakiem części ustnej, przeprowadzonej w formie pewnego rodzaju teleturnieju.

Oficjalne rozstrzygnięcie Olimpiady i uroczystość rozdania nagród, dyplomów i zaświadczeń uświetnili swoją obecnością szczególni goście – profesorowie Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu a także przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego i Kuratorium Oświaty. Fakt ten, jak również oprawa gali – wspaniała sala reprezentacyjna Kolegium Rungego, nadały temu wydarzeniu wyjątkową rangę.

Udział w etapie centralnym Olimpiady był dla wszystkich niezwykłym przeżyciem. Z jednej strony – to ogromne emocje towarzyszące rozgrywkom, z drugiej zaś – możliwość skonfrontowania swojej wiedzy z innymi uczestnikami jak również okazja do nawiązania nowych znajomości i poznania ciekawych miejsc. Organizatorzy zadbali bowiem nie tylko o sprawny przebieg współzawodnictwa, ale również o urozmaicone spędzenie wolnego czasu. Niewątpliwą atrakcją był spacer po poznańskiej Starówce i zwiedzenie Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego.

Start w Olimpiadzie wymagał od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, tym bardziej cieszy sukces naszych reprezentantek. Wysiłek związany z przygotowaniem się do tak ważnego konkursu przyniósł, prócz ogromnej satysfakcji, również wymierne efekty – Kasia Piróg i Basia Ulaszek zdobyły też indeks na wybraną uczelnię kształcącą w kierunkach branży spożywczej i żywieniowej.

Naszym finalistkom, a także zaangażowanym w ich przygotowanie do udziału w Olimpiadzie nauczycielkom – Urszuli Ochale, Teresie Szczudło i Lidii Gicali serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

(ZSUiS w Jaśle)

SŁOWA KLUCZOWE