Informacje

Ruszył nabór na roczny kurs dla winiarzy

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle rozpoczęła nabór na drugą edycję Praktycznego Kursu Winiarstwa 2016. Liczba miejsc ograniczona!

Fot. © materiały prasowe Fundacji
Fot. © materiały prasowe Fundacji

Praktyczny Kurs Winiarstwa, sztandarowy projektu Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, był przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. To ambitne przedsięwzięcie idealnie wpisuje się w potrzeby rozwijającego się w dynamicznym tempie polskiego winiarstwa. Na tym etapie, myśląc o sukcesie, nie można pozwolić sobie na działania amatorskie, trzeba korzystać z wiedzy doświadczonych profesjonalistów nie tylko w temacie uprawy winorośli i poprawnej produkcji wina, ale i wszystkich innych aspektów związanych z winiarstwem. Przez cały rok kursanci PAW zdobywają ją na zajęciach teoretycznych i praktycznych, prowadzonych przez czołowych fachowców w swoich dziedzinach.

Założycielem PAW jest Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”. Partnerem przedsięwzięcia jest Miasto Jasło. Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Praktyczny Kurs Winiarstwa, nie są na działaniami komercyjnymi nastawionymi na zysk. Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa dostępność działań prowadzonych przez Akademię.

Działalność PAW idealnie wpisuje się w strategie wizerunkową Jasła, opartą na szeroko rozumianym haśle „Jasło w(inne) klimaty” oraz w strategię rozwoju województwa podkarpackiego, w której rozwój winiarstwa jest jednym z priorytetowych zadań.

Praktyczny Kurs Winiarstwa dedykowany jest posiadaczom winnic, a zwłaszcza osobom, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją win gronowych. Celem Kursu jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winnicy i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie.

Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowić będą zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Na potrzeby Kursu udostępniona jest winnica doświadczalna o powierzchni 1 ha, na której uprawianych jest 25 odmian winorośli oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W ramach czesnego uczestnicy otrzymują oprócz 320 godzin wykładów, także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne itp. Otrzymują również profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe, a na zakończenie dyplom ukończenia Kursu. Podczas każdego zjazdu zapewniamy nieodpłatnie serwis kawowy.

Szczegóły na www.akademiawina.org.

Liczba miejsc na Kursie – 25. Termin zgłoszeń kandydatów – 31.12.2015 r. Liczy się kolejność zgłoszeń!

(Fundacja „Galicja Vitis”)

SŁOWA KLUCZOWE